(Z)mešani festival je doma. V Vetrinjcu!

Maj 18, 2023

Med 7. in 10. junijem v Maribor prihaja naš in vaš najljubši festival mladinske ustvarjalnosti. (Z)mešani festival bo sicer potekal na tradicionalni lokaciji, a tokrat prvič na ‘domačih’ tleh. Kot se je s festivalom uresničila dolgoletna želja Codovcev, tako smo letos uspeli realizirati še eno željo na našem seznamu, BarCoda.

Skupaj z mladimi iz KUD Coda bodo v Vetrinjcu medgeneracijsko in kulturno bogat festival, ki mu letos dodajamo še en dan, soustvarjali kreativci raznolikih kulturnih sfer in uveljavljena imena glasbene scene.

Pevska sreda

Z mešanjem kulturne scene pričnemo v sredo, 7. junija. Kot se spodobi, bodo festival odprli naši najmlajši učenci, ki jim sledi nastop vokalnih zasedb KUD Coda. Za to priložnost se bomo preselili v čudovito akustično preddverje velike dvorane Vetrinjskega dvora, kjer bomo najprej prisluhnili Vokalkam. Štafetno palico bo prevzel Mešani pevski zbor KUD Coda s posebnimi gostjami – iz Vojnika se (Z)mešanemu festivalu pridružuje vokalna skupina Kolorina. Večer zaključujemo v retro-swing stilu. The Swingbrats plesalci se bodo zavrteli ob zvokih zasedbe Scats – vabljeni, da se pridružite miganju in poslušanju.

Glas(b)en četrtek

8. junija bomo na oder postavili tri bande iz različnih koncev Slovenije. No, seveda ne le tri, saj se na koncertu udeležencev skupinske igre KUD Coda, ki odpirajo četrtkov dan, za vsako pesem formirajo unikatne zasedbe mladih Mariborčank in Mariborčanov. Z nastopom enega in edinega pravega gangsta raperja, Smaal Tokka, se bomo vsaj narečno premaknili v primorske vode, vsebinsko pa prek meja mogočega. Mucki in srčki, pričakujemo vas na enem hudem žuru, ki mu bodo piko na i dodali gorenjski Smetnaki.

Programski intermezzo – ko smo ravno pri smetnjakih. Tudi letos bomo z zero waste ukrepi skrbeli, da bodo ti čim bolj prazni v njih pa dosledno ločeno zbrani odpadki. V BarCoda se tudi sicer trudimo za doseganje trajnostnih ciljev, zato bo letošnje uresničevanje zero waste zaveze še toliko bolj enostavno in samoumevno.  

Nazaj h Gorenjcem! 6-člansko zasedbo, ki s trobilsko sekcijo skrbi za ples in ‘švic’, bo na oder (Z)mešanega festivala pripeljal Šourock. Glede na to da je v strokovni komisiji natečaja za mlade bande tudi Denis, ki smo mu poleg bobnarskih palčk zaupali tudi šank Vetrinjca, ne gre dvomiti v izjemen zaključek glas(b)enega četrtka.

Legendarni petek

Za zadnji delovni dan bomo število zasedb na (z)mešanem odru še pojačali. Koncertu bandov KUD Coda bo sledila revija mariborskih legend, katerih zgodbe se tako ali drugače prepletajo z glasbeno ustanovo KUD Coda. Inštrumente si bodo podali Leonart, Picture Grey, Krokar, No Force Can, Vesna & Alien. Ker bi bila izjemna škoda legendarne nastopajoče kar tako spustiti z odra, se bo večer iz koncerta prelevil še v jamm session.

Akustična sobota

Veliki finale (Z)mešanega festivala bodo odprli najmlajši, ki se bodo že pred koncertom učencev KUD Coda lahko pridružili reciklažni ustvarjalni delavnici Zavoda Mars. V pravo poletno večerno vzdušje pa bomo zajahali skupaj z akustičnim duetom Fed Horses. Za čisto pravi zaključek bodo poskrbeli učenci DJ šole Alphawave in tako zaokrožili našo zgodbo festivalske mladinske ustvarjalnosti.

Vstop na vse dogodke je prost, bomo pa tudi letos veseli vseh prispevkov, z delčkom katerih bomo ponovno podprli mariborska humanitarna prizadevanja.

Zadnji prispevki

DELI NOVICO