Mladinska ustvarjalnost na kubik

Jun 26, 2022

Po peti izvedbi že lahko rečemo, da se je (Z)mešani festival dodobra zgužval in usidral med živahno mariborsko sceno. Kljub (z)mešanemu dogajanju tudi na drugih dvoriščih, trgih in odrih, se nas je v Vetrinjskem dvoru med 16. in 18. junijem 2022 izmenjalo več kot 1200. Od tega si je odrsko štafetno palico predalo rekordnih 180 nastopajočih. Med njimi

so bili naši nadobudni muzičarji pa tudi že slišana imena slovenske glasbene džungle. Lahko bi rekli, da smo pred časom. Vsakokrat smo gostili ustvarjalce tik pred njhovim resnim prebojem v ‘džungli’. Poleg Emkeja, Leopolda I., Infected in drugih smo letos tako lahko spoznali hudo perspektivne Jet Black Diamonds, Tajo in freekind.

Po čem si bomo zapomnili (z)mešani program

Na deževni četrtek sta nas nedvomno in brezkompromisno navdušili Nina in Sara iz dvojca freekind. Tako neposredne izmenjave energije med odrom in publiko še nismo doživeli. Še pred tem glasbenim presežkom smo se konkretno nasmejali Tinu Vodopivcu, Davidu Gorinšku, Matevžu Balohu in Janu Davidu Klenjaku. V družbi prisotnih še vedno odmevajo šale o izgovrjavi španskih mest in slovenskih sistemov za izposojo koles.

Petkov večer nam bo ostal v spominu po divjih in talentiranih fantih iz zasedbe Jet Black Diamonds. Posledično pa tudi vrstah za fotografiranje s hudo karizmatičnimi Vipavci – tudi to je bilo za nas prvič.

Zadnji (z)mešani dan pa je kar prekipeval od vrhuncev. UkeFest, ki ga je mojstrsko zastavila in izpeljala naša Tajana Stres, je in mora ostati stalnica. Zares nepozaben je bil slovensko-špnaski ukulele dvojec, ki je prvič skupaj zaigral v živo. Ukulada in Dani Usero sta vsak zase izjemna, kombinacija njunega igranja pa nas je popeljala naravnost na obalo, samo pesek in valovi so nam še manjkali. Pozitivna energija pa je eksplodirala ob nastopu Taje. Da občinstvu na tako predan način predaš svojo glasbo in ga navdušiš za ples, si zasluži aplav – in si ga tudi je.

Kaj pa Codovci?

Brez njih tega festivala sploh ne bi bilo. Marsikdo je prvič stopil na oder, marsikdo je prvič izkusil igranje v bandu, prav vsi pa so se z zaključnimi nastopi izkazali in navdušili ne le babice in dedke. Prav posebej ponosni smo na udeležence Glasbarnice, ki so brez glasbene izobrazbe pogumno stopili na oder, mikrofon pa so si podali tudi udeleženci prvega Coda Vocal campa. Tudi naše skupinske zasebe so ponovno pokazale festivalske kvalitete – Mešani pevski zbor KUD Coda, ki ga je pospremil Duo Elysian, Vokalna skupina Vokalke in NoStress Ukestra bodo na podlagi odličnih nastopov v prihodnjem letu zagotovo okrepili svoje vrste. Vabljeni, da se jim pridružite

V slogi je moč

Veste, česa še ne bomo pozabili? Epskih DJ večerov, v katerih so učenci DJ šole Alphawave poskrbeli za pravi žur, pa čeprav so komaj dosegli DJ pult. In navala na reciklažno delavnico Zavoda Mars, ki je zagotovo marsikateremu najmlajšemu muzičarju odvzela tremo pred nastopom. Veliko zahvalo si zasluži tudi ekipa Šourocka, ki je našim udeležencem približala najboljši natečaj za mlade glasbene zasedbe, in poskrbela za ovekovečenje ogodka, kot da bi bil njihov lasten. Na novo pa smo se letos povezali s Slovenskimi dnevi knjige v Mariboru, ki so nam omogočili izvedbo delavnice Nine Medved in sobotni nastop na Grajskem trgu.

Hvala

Ko smo ravno pri zahvalah, pa še nadaljujmo v tej smeri. Hvala Mestni občini Maribor za sofinanciranje našega delovanja in zero waste ukrepov. Velika zahvala gre tudi ekipi Narodnega doma, da so nam posodili čudoviti Vetrinjski dvor in pomagali pri logističnih in tehničnih podrobnostih. Da smo lahko prisluhnili Daniju Usero, so poskrbeli pri Music Maxu in Flight ukulele. Izjemno zahvalo si zasluži Skunk Urban Kitchen z Blažem na čelu, ki nas niso le nahranili z najboljšimi sendvči daleč naokoli, ampak tudi poskrbeli, da se nam ni bilo treba ukvarjati z njihovo dostavo. Hvala Radenski, da niso bili žejni in da smo žejo gasili na trajnosten način s povratno embalažo. Brez Andija in Dominika iz Road production nas ne bi slišali, brez Roka Breznika pa uživali v čudovitih spominih na festival. Hvala, da ste vse tri dni sobivali z nami z jeklenimi živci. Hvala vsem nastopajočim, medijem, mentorjem, ekipi (predvem Miri in Jerneju) in staršem ter nenazadnje hvala tudi vsem, ki ste nas podpirali z aplavzi in prispevki, kar je iztočnica za naslednje poglavje.

Kako nam je šlo z dobrodelnostjo?

Odlično! Kot smo obljubili, bomo tretjino zbranih dnevnih sredstev namenili organizacijam in projektom, ki jih cenimo zaradi njihovega vpliva na ustvarjalno mladino. Cenimo pa tudi transparetnost, zato bomo številke dali kar na plano:

  • za Zavod 13 smo nabrali 50 €,
  • projekt Omogočimo sanje smo skupaj podprli s 150 €,
  • projekt 20 za 20 pa prejme 125 €.

Iskrena hvala vsem, ki ste prispevali za nas, za njih, predvsem pa za mladino.

(Z)mešani festival ostaja zero waste

V treh dneh smo zbrali pičlih 30 kg odpadkov in od tega le 0,7 kg mešanih komunalnih odpadkov. Ločeno smo tako zbrali 98 % vseh odpadkov in s tem že peto leto zapored ohranili zero waste naziv, ki ga podeljujejo Ekologi brez meja. Tiskovin ni bilo, pijača za ekipo in nastopajoče je bila v celoti v povratnih steklenicah, dodatno smo naše goste opremili še z jekleničkami za večkratno uporabo, ekipa kluba Wetrinsky pa je odpadke mojstrsko ločevala. Največji delež med odpadki je predstavljalo steklo – zmanjševanje te vrste odpadkov ostaja naša motivacija za naprej. In še ena zanimivost – na obiskovalca je nastalo le 0,024 kg odpadkov, kar predstavlja 30 % zmanjšanje količin v primerjavi s preteklim letom. Letos smo z zabavnimi jingli obeležili Svetovni dan rinfuze, kaj bo tema prihodnjega leta, pa ostaja še skrivnost.

Ni pa skrivnost, da bomo (Z)mešani festival z vso zagnanostjo izvedli tudi junija 2023. Se vidimo!

Za več utrinkov letošnje izvedbe pa vabljeni k spremljanju naših Facebook, Instagram in Tik tok profilov, kjer nas povsod najdete kot @kudcoda.  

Zadnji prispevki

DELI NOVICO