Zero waste (Z)mešani festival

Jun 6, 2022

Kot prva slovenska Zero waste prireditev, ki ji je leta 2018 uspelo ločeno zbrati več kot 90 % vseh odpadkov, tudi letos nadaljujemo s prizadevanji, da naš planet ohranimo še za prihodnje generacije muzičarjev. Lani smo dosegli 98 % stopnjo ločeno zbranih odpadkov in skupne količine na obiskovalca zmanjšati za kar 57 %. Zaveze, ki smo jo sprejeli ob prvi izvedbi, se bomo z veliko zagnanostjo držali tudi letos.

Zero waste ukrepi petič

Če dobro pomislimo, kaj sploh sodi med mešane komunalne odpadke, hitro ugotovimo, da je teh odpadkov zelo malo. Ker kosti, vsebine vrečk od sesalca in plenic običajno na našem festivalu ni, nam delež odpadkov, ki jih ne moremo reciklirati, višajo le cigaretni ogorki. Vse ostale odpadke bomo ob pomoči osebja Kluba Wetrinsky zbirali ločeno in jih vsak dan tudi tehtali. Bistvo zero waste so namreč konkretni podatki, ki nam kažejo, kje smo in kaj moramo še narediti. Ekipa kluba bo tudi deležna kratkega izobraževanja na temo zero waste in načrtovanih ukrepov. 

Da bo odpadkov nasploh manj, bomo tudi letos ob pomoči Radenske poskrbeli za pogostitev nastopajočih s pijačo v vračljivih steklenicah, ki bodo ponovno uporabljene. Za vse nastopajoče 18+ bo na voljo hmeljev napitek prav tako v vračljivih steklenicah in pralni kozarci za večkratno uporabo, ki nam jih bodo prijazno posodili Ekologi brez meja. Da se izognemo nadležnim plastenkam na festivalskem odru, bomo naše goste opremili s trajnimi jekleničkami.

Kot smo že navajeni, bodo programski listi na voljo le v elektronski obliki, dostopni prek NFC in QR kod. Z njimi boste lahko dostopali tudi do fotoutrinkov (z)mešanih dni.

Svetovni dan rinfuze

Na pobudo Mestne občine Maribor, ki sofinancira naša zero waste prizadevanja, bomo tudi letos obeležili en okoljski dan. Dilema ni bila pretežka, saj ravno na prvi festivalski dan obeležujemo World Refill day oz. Svetovni dan rinfuze – dan, ko spodbujamo posameznike k uporabi in nakupu izdelkov z lastno embalažo. To bomo seveda celoten festival počeli na naš, (z)mešani način. Se spomnite lanskih jinglov na temo zavržne hrane? Le kdo se ne bi, zato uspešno zgodbo ponavljamo tudi v letošnjem letu v nadgrajeni različici. Naš producent Bratko Zavrnik bo posrbel za zabavne vsebine in vrhunske posnetke, ki jih bomo z veseljem podelili z vsemi, ki bi radi razširili naše ozaveščevalne vsebine. Dotaknili se bomo plastičnih vrečk, embalaže za hrano, plastenk in kar je še drugega plastičnih pošasti za enkratno uporabo

Kako lahko podprete naša prizadevanja?

  • Prosimo vas, da ne festival ne prinašate dodatnih odpadkov.
  • Naročite si pivo iz pipe – to je najbolj eko izbira.
  • Čeprav so na voljo biorazgradljive slamice, pa tudi te niso nedolžne. Ob naročilu koktajla ali limonade tako ne pozabite izpostaviti: “Pa brez slamice prosim!”.
  • Spremljajte naša prizadevanja in jih delite med svoje bližnje. Vsak pozitiven zgled šteje!
  • Vabljeni, da tudi vi obeležite Svetovni dan rinfuze. Kako? Tako

Mi pa obljubljamo, da vas bomo tudi tokrat ažurno in transparetno obveščali o vseh kilogramih! Naj jih bo čim manj!

Zadnji prispevki

DELI NOVICO