(Z)mešani festival #4 – vztrajanje se splača

Okt 25, 2021

(Z)mešane številke

Po letu in pol priprav je četrta edicija (Z)mešanega festivala uspela. Na oder Vetrinjskega dvora smo postavili 16 brezplačnih kulturnih dogodkov. 85 nastopajočih in več kot 400 obiskovalcev je v treh dneh proizvedlo pičlih 15 kilogramov odpadkov, 98 % jih je bilo ločeno zbranih. Na obiskovalca je nastalo 0,035 kg odpadkov, v primerjavi z letom 2019 pa smo količino odpadkov na obiskovalca zmanjšali za 57 %. Letos smo se poleg doslednega ločenega zbiranja odpadkov, izogibanju embalaži za enkratno uporabo in pametni uporabi tehnologije posvetili še ozaveščanju o zavrženi hrani. Vsi, ki ste bili vsaj na kakšnem dogodku, najbrž še danes sanjate naše jingle o bananah, pire krompirju in kruhu. Pri vsem tem smo upoštevali napotke in izkušnje slovenske zero waste organizacije Ekologi brez meja.

Festivalsko štafeto si je podalo 85 nastopajočih

Začeli smo umirjeno. V neki drugi svet so nas popeljali Andrej Hrvatin, Damir Višič in vokalne zasedbe KUD Coda – Vokalke in MePZ KUD Coda. Petkova motivacija, ko smo spremljali napredek naših najmlajših in srkali nasvete Katarine Habe, nam je dala energijo za res hud žur z Leopoldom I. in DJ Tadejem iz DJ šole Alphawave. Končali smo z vrhuncem – UkeFestom, ki smo ga zasnovali z ukulele girl Tajano Stres in ukulele obdelali od A do Ž. Poskrbeli smo za opremo (svetovanje in prodaja ukulel), znanje (delavnica), nabiranje izkušenj (open mic), občudovanje mladih talentov (Ukulada, NoStress Ukestra) in navdušenje nad vrhunskimi nastopi (Hatter Matter). Da se vztrajanje res splača, so končno občutili tudi naši učenci in mentorji v skupinskih zasedbah, ki so z rock’n’roll programom kljub hladnim temperaturam zagreli publiko. (Z)mešano zagnanost smo izkoristili še za simbolično odprtje naših prostorov in občudovanje njihove nove topline, ki jo je z likovno razstavo Odsevi prispevala Mateja Uranjek.

Codovci smo zadovoljni, da smo iz leta v leto boljši. Vztrajanje se splača! Prisegamo, da ne bomo nehali!

Hvala

Naša zahvala gre Mestni občini Maribor za posluh za naše tako kulturne kot okoljske ideje. Obljubimo, da naslednje leto letvico postavimo še višje. Hvala Tovarni urbane kulture za gostoljubje, Jerneju za nepogrešljivo pomoč pri zero waste ukrepih, Narodnemu domu Maribor pa akcijo v najbolj napetih trenutkih. Hvala Andiju in Juretu iz Road production za mirne živce in potrpljenje ob vrtenju jinglov o zavrženi hrani.

Music Maxu se zahvaljujemo za konstanen posluh za naše nore ideje in nepogrešljiv doprinos k UkeFestu. Če upoštevamo Maslowo hierarhijo potreb, brez Skunk urban kitchna festivala sploh bilo ne bi – vaši sendiviči so vrhunski, komaj čakamo, da vas kar sparkiramo na naše naslednje festivale. Letos so poleg Skunka za naše nastopajoče lepo poskrbeli tudi pri Radenski – ste vedeli, da imajo vse pijače v povratnih stekleničkah? Brez fotografa Tomaža Strmčnika bi na naš festival lahko pozabili – hvala za vsak lep zabeležen trenutek. Hvala tudi novinarkam in novinarjem enih najboljših medijev pri nas: Večer, Radio Si, Radio Maribor, Televizija Maribor, Radio City. Hvala vam, dragi obiskovalci in nastopajoči – še posebej ekipi Alphawave. In najpomembnejši hvala – celotni ekipi KUD Coda!

Zadnji prispevki

DELI NOVICO