POSTALI SMO PRVA SLOVENSKA ZERO WASTE PRIREDITEV!

Jun 13, 2018

S ponosom in navdušenjem vam sporočamo, da je (Z)mešani festival presegel 90 % stopnjo ločeno zbranih odpadkov in je tako postal prva slovenska zero waste prireditev!

Kako nam je to uspelo? V sodelovanju z Ekologi brez meja, nacionalno zero waste organizacijo za Slovenijo, smo uvedli številne ukrepe za preprečevanje nastajanja odpadkov in njihovo ločeno zbiranje. Ob svetovnem dnevu Zemlje in rojstnem dnevu Jazz kluba Satchmo smo podpisali zavezo, s katero smo stopili na zero waste pot in prejeli naziv Prireditev z manj odpadki. Ker nam je uspelo ločeno zbrati kar 95 % vseh odpadkov se kot prvi v Sloveniji lahko pohvalimo z nazivom zero waste prireditev.

Odpadke smo ob pomoči Komunalnega podjetja Snaga Maribor vsak dan tehtali ločeno glede na vrsto odpadkov. Vseh 6 dni skupaj smo zbrali 130,4 kg odpadkov, od tega le 5,7 kg mešanih odpadkov. Največ odpadkov smo proizvedli v soboto, vse skupaj pa se je nabralo največ steklenih odpadkov.

Odpadke smo vsak dan odpeljali na zbirni center in jih stehtali.

Količino odpadkov smo uspeli spraviti na minimum z uporabo izdelkov za večkratno uporabo (sladkornice, pralni plastični kozarci), povratno embalažo, recikliranimi plakati ter uporabo QR kod in NFC nalepk namesto tiskovin. Prav tako na (Z)mešanem festivalu ni bilo plastičnih slamic! Preprečevanje nastajanja odpadkov pa smo promovirali z vključevanjem ponovne uporabe in popravil v nedeljski program, kjer smo izvedli tudi prvo slovensko izmenjavo glasbil in glasbene opreme. Na izmenjavi sicer ni bilo veliko opreme, je pa zato čisto vsa našla novega lastnika.

Popravila – pomemben korak zmanjševanja odpadkov.

Iskrena hvala osebju Jazz kluba Satchmo, da nam je pri teh naporih brezkompromisno stalo ob strani in tudi vsem vam, obiskovalcem, da ste vse ukrepe sprejeli skrajno pozitivno.

Drugo leto nadaljujemo in se izboljšujemo!

Category: Novice

Zadnji prispevki

DELI NOVICO